top of page

AKVIZÍCIÓK

Irányjelek - új lehetőség a múzeumi magángyűjtői szerzeményezésben

Magyar Nemzeti Galéria

2022. április 29. – május 29.

 

Az Irányjelek kamaratárlat A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft. és a Magyar Nemzeti Galéria és Szépművészeti Múzeum között létrejött együttműködés első bemutatkozása. A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft.-t hat elkötelezett kortárs műgyűjtő, Brezóczki Attila, Gönczy Sándor, Pados Gábor, Spengler Katalin, Somlói Zsolt és Vágó László hozta létre 2021-ben azzal a céllal, hogy támogassák a Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum kortárs gyűjteményének gyarapítását a londoni Tate Modern és a párizsi Centre Pompidou szerzeményezéseit segítő szervezetekhez hasonlóan.

A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft. tagjai aktív, kezdeményező körként, nem egyszerűen hozzájárulnak pénzadományokkal a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori-, Grafikai-, valamint a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni- és Grafikai Gyűjteményének gazdagításához, hanem együttműködve elindítottak egy újfajta kooperációt az intézménnyel és kurátoraival, amire nem volt példa korábbiakban Magyarországon. Idén az osztályvezetők és a társaság tagjainak javaslatai alapján, a mintegy 11 millió Ft értékű műtárgyvásárlás jóvoltából a Jelenkori Gyűjtemény a kilencvenes évek és a kortárs figuratív tendenciák jelentős képviselőinek alkotásaival gyarapodhatott. A megvásárolt művek mellet a Kortárs Művészet Barátai társaság tagjai közül Spengler Katalin és Somlói Zsolt felajánlásának köszönhetően a gyűjteménybe kerülhetett Németh Hajnal: From Sunday ’Til Monday című sorozata is. A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft. támogatásával megvásárolt és adományozott művek ezen kiállításon mutatkozhatnak be először a gyűjtemény részeként.

Borsos Lőrinc (Borsos János, 1979- és Lőrinc Lilla, 1980-) műveiben gyakran él a kisajátítás eszközével; a Playing with Fire sorozat esetében William Blake klasszikus irodalmi művekhez készült illusztrációit használták fel, pellengérre állítva moralitásunk alapjait. Ezer Ákos (1989-) Éjjeli őrjárata címében (is) kapcsolódik a művészettörténeti hagyományhoz, ironikus hangnemben újraértelmezve, megkérdőjelezve azt.  A kilencvenes évek popkultúráját idézi meg Fridvalszki Márk (1981-) Takes You Into című munkája, melynek párja -az Utópia- már korábban a múzeum gyűjteményébe került. Lakner Antal (1966-) alkotása, az Irányjelek kölcsönzi a kiállítás címét. Műve konceptuális szellemiségű, helyspecifikus, köztéri installációjának dokumentációja. Pintér Gábor élénk, hideg színeket alkalmazó Csendet Csinálni című alkotása metafizikus, kontemplatív hangvételű. Rózsa Luca Sára (1990-) Özönvíz című műve párhuzamot von a biblikus idők kataklizmája és korunk klímaválsága között. Felteszi a kérdést: mit tehet az ember a katasztrófa után? Németh Hajnal (1972-) From Sunday ’Til Monday című műve egyik korai példája a számítógépes programok alkalmazásának a hazai képzőművészetben. A 3D-s grafikák a virtuális világ hibáira, abszurditásaira reagál.

https://mng.hu/kiallitasok/iranyjelek-uj-lehetoseg-a-mutargy-szerzemenyezesben/

bottom of page